Puslespil og hollandske vafler
Af Jonathan Præstiin
Den 13. til 16. januar, var der et møde i Holland for alle spejder-, teen- og ungdomsledere i divisionen. Fra Danmark var vi 3 personer af sted; Torben og jeg repræsenterede spejderne, mens Maysie repræsenterede teen og ungdom. Møderne blev afholdt der hvor man har unionskontor i Holland, hvilket ligger ved Amersfoort lidt uden for Amsterdam. Det var samme sted vi fik mad og værelser til at overnatte i.
TED spejderchefen Kevin satte ekstra fokus på teambuilding, så jeg fik rig mulighed for at lære alle divisionens ledere bedre at kende. Som teambuilding fandt Kevin på at vi skulle deles op i mindre hold, hvorefter vi skulle prøve at samle et puslespil inden vi gik i seng. Samtidigt blev der stillet kaffe, te og hollandske vafler frem til fri afbenyttelse. Det var godt for mig at snakke med alle de andre ledere, så jeg kan få udvidet mit netværk og skabe nye kontakter. Noget af det jeg bed mærke i, var Marcel og Kevins ambitioner om forene landene i divisionen yderligere. Det vil de blandt andet gøre ved at opfordre os til at tage mere ved lære af hinanden, i den forstand at de eksempelvis ønsker at englænderne blev undervist af danskerne, i hvordan man bygger og laver bål. Dernæst kunne danskerne eventuelt lære fra englænderne, hvordan man marcherer og spiller på trommer.
Marcel (TED youth director) og Kevin er også mere end villige til at hjælpe med hvad end det skulle være. Jeg spurgte på et tidspunkt Marcel, om det måske var muligt for mig at deltage i en EUD spejderlejr, hvortil han svarede: ”Ja selvfølgelig! Jeg ringer straks til den anden divisionschef.”.
Kevin præsenterede et forløb kaldet Pathfinder Bible Experience, som en måde at få spejderne til at være mere engagerede i kirken og tættere forbundet til deres Bibel. Pathfinder Bible Experience er et forløb der går ud på at man som et hold skal læse en bog fra Bibelen og derefter kunne huske store dele af bogen udenad. Efter man har studeret Bibelen i en længere periode, kan man blive testet på et stort event for hele divisionen. Forløbet varer omkring et år, og Kevin kunne fortælle diverse historier om hvordan dette forløb har påvirket de medvirkende på en positiv måde. For det første har de unge fået et bedre kendskab til Bibelen og deres aktivitet i kirken er vokset. Blandt andet arrangerede nogle medvirkende børn en konkurrence mod de ældre i menigheden, om hvem der kendte sin Bibel bedst, hvorefter det til børnenes fornøjelse viste sig at være dem der bedst kunne svare på bibelske spørgsmål. Kevin fortalte også at det har fået børnenes forældre til at læse mere i Bibelen. Personligt synes jeg det er utroligt fascinerende og det kunne være et fint bud på noget man kunne deltage i.
Torben og to andre spejderchefer fremlagde et forslag til et Roverprogram overfor hele forsamlingen. Dette Roverprogram skal være en vejledning til de lande, som ikke tilbyder spejderaktiviteter målrettet til unge. De andre nordiske lande har arbejdet med Rovere i mange år, så for dem var det ikke noget nyt, men for lande som England, Slovenien, Slovakiet og Kroatien var det som en åbenbaring af nye muligheder. For mig var det en fornøjelse at se, hvordan vi her i Danmark kan inspirere andre lande med det spejderarbejde vi udfører.
For mit vedkommende er det yderst interessant at høre om hvad de andre lande går og laver i forhold til deres spejderarbejde, samt hvilke modeller de bruger. Nogle lande har mest fokus på den religiøse del af spejderbevægelsen, mens andre har mere fokus på selve spejder delen. Jeg mener det er godt med lige meget fra begge verdener. Der er også nogle lande, hvor man som voksen spejder er tvunget til at blive leder. At have mange ledere er selvfølgelig altid en fordel, men det kan også medføre at nogle falder fra. Det var spændende at høre om, eftersom man kan regne ud hvor den danske spejderbevægelse ligger på det spektrum. Man bliver vældig inspireret og får nye ideer, ved at deltage i sådanne møder. Og så er det også sjovt med puslespil og hollandske vafler.