Uddrag fra podcast
med David Hansen
tidligere spejderchef for Det Danske Spejderkorps
En podcast er et digitalt lydmedie, som har vundet stigende
interesse gennem de senere år. Det kan sammenlignes lidt
med et radioprogram, men forskellen er, at podcasts kan
høres, når man selv vælger det. Man kan lytte til podcasts
blandt andet i sin dedikerede podcast-app på sin smart-
phone eller i vores tilfælde ved at finde SABUS’ podcasts på
vores hjemmeside. Podcastformatet har ofte karakter af
en nysgerrig åben samtale, hvor både vært og gæst stiller
hinanden spørgsmål og finder frem til svarene i fællesskab.
SABUS har allerede i 2020 udgivet fire podcast-afsnit i miniserien ’På fuld tid’, men den podcast, du kan læse et uddrag af her, er første afsnit i en række, der handler om foreningsudvikling, frivilligt engagement, åbenhed og demokrati i et kirkeligt perspektiv. Det er en samtale mellem tidligere spejderchef i Det Danske Spejderkorps, David Hansen og SABUS’ foreningskonsulent og spejderchef David Henriksen, som også er vært for denne podcast-serie. Du kan lytte til afsnittet her:
GÅ TIL PODCAST
Henriksen:
Vi har gennem noget tid, faktisk siden før verden blev ramt af coronavirus, planlagt, at vi skal have besøg af dig på SABUS’ ledertræningsweekend i oktober 2021 – du har flere erfaringer, du kan trække på. Kan du fortælle lidt om dig selv og din baggrund?
Hansen:
Jo, mange tak for invitationen til jeres ledertræning og først og fremmest fordi jeg må være med på den rejse, som SABUS er på i øjeblikket. Jeg kunne godt tænke mig at blive klogere på, hvor I bevæger jer hen og bidrage med de erfaringer, jeg har samlet sammen indenfor blandt andet ledelses- og organisationsudvikling – og selvfølgelig de erfaringer, jeg har fra min tid som frivillig spejderchef i Det Danske Spejderkorps. Kan du udfolde for mig, hvad der er sket i SABUS over de seneste par år?
Henriksen:
For år tilbage tog Adventistspejderne den beslutning, at de ville invitere Adventistkirkens børn og unge ind i foreningsfællesskabet. Det blev officielt, da vi i 2016 på et repræsentantskabsmøde tog beslutning om at omdøbe foreningens navn og formål til nu at være Syvende Dags Adventistkirkens Børne-, Unge- og Spejderforening. Og nu er vi så blevet en smeltedigel af medlemmer med forskellige interesser. Mange er spejdere, mens andre er med for det åndelige fællesskab og er nysgerrige på tro og tilværelse. Derfor er det på høje tid, at vi sætter vores egen udvikling i et andet lys, og derfor har vi henvendt os til dig. Vi vil gerne være mere bevidste om de successer, vi har haft, og hvordan vi gør mere lokalt. Hvor skal vi begynde?
Hansen:
Da jeg i sidste halvdel af 00’erne blev en del af korpsledelsen i Det Danske Spejderkorps, sad vi med resultaterne fra en analyse, der spurgte: ”Hvad er det egentlig, der gør, at de spejdergrupper, som har flere medlemmer, end man kunne forvente, har succes?“ Svaret lød dengang, at en lokalforening har brug for fire egenskaber for, at dens gode værdier har en smittende effekt. Den har brug for ambitioner, forenkling, holdånd og den samlende egenskab i evnen til at lede hinanden. (Hør vores podcast for at få denne del uddybet).
Henriksen:
Men hvad er dine tre bedste råd til SABUS her, hvor vi står nu?
Hansen:
Mit første råd til SABUS er at blive lidt klogere på, hvad der har skabt den seneste vækst og bevægelse, finde ind til den kerne, hvor der er begejstring i maven på de unge og de frivillige ildsjæle. Hvad er det, der har ledt til den succes, I allerede er i gang med?
Det andet råd jeg har til jer, det er at kigge på, hvilke mønstre, der dukker op i det, der lykkes godt? Hvordan kan det blive en del af jeres selvfortælling? Og hvor har I nogle specielle nicher med egne vaner, og hvordan kan det befrugte noget af det, I gør andre steder i SABUS? Hvad kan spejderne, bibelklublærerne eller de unge studerende hver især bidrage med? Lad os eksempelvis tage bålet. Alle kan jo lave bål, men for spejderbevægelsen vil det være en særlig ting, at man laver bålet sammen. Kunne man tage det greb med ind i andre sammenhænge, altså at alle i flokken er med til at iscenesætte den stemning, I sammen ønsker. I skal have skabt nogle rimelig konkrete dialoger om, hvad det egentlig er, der kendetegner jeres fællesskaber på aktivitets- men måske også på værdiniveau.
Mit tredje råd er: I skal sørge for at skabe rum for eksperimenter eller gode aktiviteter, som måske kan være eksemplariske og inspirerende for det, I gerne vil i SABUS fremadrettet. Jeg tror så, I skal bruge den lærdom ved de eksperimenter, ikke til at kopiere en sjov aktivitet ud i det uendelige, men til at skabe fokus på de værdier, der er eviggyldige for SABUS. Og lad os tage bålet som eksempel igen. Bålet er jo ikke kun et bål, men en ramme for at have nogle dialoger, hvor man kigger hinanden i øjnene og taler om de vigtige spørgsmål i livet og mærker et fællesskab på en måde, man ikke nødvendigvis gør andre steder, hvor man har bål.
Henriksen:
Der er flere af de bål, jeg har siddet ved på spejderlejr og andre steder, som jeg husker særligt for de samtaler, jeg har haft. Så jeg kan godt følge din tanke om at bruge bålet som en metafor til at tale sig ind på nye ideer. Meget af det her kommer vi til at tale mere om, når vi i hvert fald ses til SABUS’ ledertræningsweekend i oktober. Kan du prøve at sætte lidt af dine egne ord på det?
Hansen:
Ja, det glæder jeg mig meget til. Det bliver jo lidt af en smeltedigel af inspiration til, hvordan man lokalt kan skabe udvikling. Men man kan jo ikke gøre ret meget på en weekend, man kan lære lidt og have det sjovt, men udvikling i en organisation tager jo tid, og derfor har vi sammen talt om at sætte gang i det her udviklingsforløb allerede her i foråret. Vi vil indsamle nogle eksempler på, hvad der kendetegner SABUS, når det er bedst – både aktiviteter og værdier. Det bliver så noget, I kan bruge, hvis I deltager på ledertræningsweekenden eller måske på en af sommerens lejre. Du, der læser/lytter med her, spørger måske dig selv, om du er for uerfaren, for gammel eller passer dårligt ind, men ledertræningsweekenden er for alle, der gerne vil med på denne udviklingsrejse. Det kræver dog, at du inviterer flere med fra din lokalforening, for disse lokale forandringer kører bedst, når man gør dem i fællesskab.
Henriksen:
Så vidt en opfordring til, at du tager dine venner med til ledertræning på Houens Odde den 29.-31. oktober 2021. Vi ses!