Vikinger på stenbroen
af Torben Rasmussen
På asfalten står et bålfad med grillkul og et bål, der om lidt skal sende dufte af nybagt fladbrød mellem husene på Nørrebro. På et bord i den lille skolegård er der virkelig noget for øjet, for her er det som at træde ind i en tidsmaskine. Ved bordet står vikingekvinden Jette, eller Saga, som hun hedder, når hun hver sommer flytter ind i Sagnlandet Lejre. Hun er iført en flot kvindedragt, som det kunne have set ud for 1100 år siden. Hendes datter Sigrid er også klædt på til lejligheden, og sammen guider de spejderne i Svanevej Trop gennem aftenens program, hvor der både bliver flettet snore, lavet små vikingedukker, kærnet smør, lavet flødeost og bagt fladbrød på den gamle vikingpande.
På opdagelse med alle sanser
Der bliver virkelig gået til den denne aften på stenbroen. Fordybet i aktiviteterne tænker man ikke længere over, at man er omgivet af bygninger og asfalt langt fra de omgivelser, man normalt forbinder med spejder og friluftsliv. Her er det fællesskabet og oplevelserne, der er i centrum. Både piger og drenge går på med krum hals. Det kan godt være lidt svært at få fingrene til at flette rigtigt med snorene, og der skal også røres godt med viking-piskeriset, der bare er toppen af et grantræ, hvor grenkransen nu effektivt pisker fløden tyk, men alle hjælpes ad, og resultaterne venter ikke på sig. Det er spændende at gå på opdagelse med alle sanser og smage på den friskkærnede smør, på kærnemælken og på flødeosten, der bliver presset sammen i et klæde. Den har stået i en lerkrukke inde i bålet, mens der blev arbejdet med håndarbejdet og smørret, men nu er den klar til at få tilsat lidt urtesalt fra en af birkebarksbøtterne på bordet. Og så er det blevet tid til at rulle små dejklumper ud og presse dem til flade brød, der skal bages over bålet. Opskriften er rustik med forskellige slags mel og kerner, der giver en god smag. Og oplevelsen bliver helt i top, når man tilsætter lidt af smørret eller den krydrede friskost på det nybagte brød.
Opskriften på spejderliv
Hvad skal der egentlig til for at lave en god spejderaften? På Nørrebro er de ikke i tvivl! Med helt enkle virkemidler er skolegården på stenbroen blevet forvandlet til et aktivitetsland, hvor man kan tænde bål, lave pionerarbejde, skyde med bue og pil og alt det andet, som giver blod på tanden, og som udruster børnene og de unge til at arbejde sammen og lære praktiske færdigheder i et fællesskab, hvor der skal være plads til alle. Som mørket falder på kan man nu rigtigt fornemme skæret fra stearinlampen med skærmen af dyrehud. Man kan også mærke nu, at sommeren er ved at være slut, og mens kulden kommer krybende, rykker alle tættere til bålet. Det har været en dejlig aften, og man er slet ikke klar til at det skal slutte. Og dog! Sigrid er faldet i søvn mellem skind og kasser henne ved bordet efter en lang og aktiv dag. Selv ikke aftensangen i rundkredsen har kunnet vække hende. Der er vist også et par af de andre børn, der er ved at være trætte. Tilbage er der kun at få alt ryddet tilbage i skur og kælderrum, så man snart ikke kan se, at der har været spejdere og vikinger på spil. En stor tak til Jette, der som forældre i troppen har delt af sin passion og skabt en uforglemmelig spejderaften i storbyen.